Improvisatie Extensives

workshop tswSpeciaal voor theatersport- en improvisatietheater

Een hele dag trainen op één onderwerp? Ik hou ervan. Lekker veel inzoomen, onderdompelen, oefenen en écht leren!

Heb jij met je team dit jaar een weekendje of uitstapje en wil je een leuke afwisselende dag waarin je bovendien echt stappen zet? Doe dan een ‘extensive workshop’. Je traint dan stap voor stap een hele dag op een specifiek thema. Een extensive workshop kan duren van 3,5 tot 5 uur. Ik gaf afgelopen jaar al veel van dit soort trainingen bij theatersportgroepen.

Mijn ‘best-sellers’ zijn:

- Speciale aanbieding

Leer scenes spelen waarin elk aanbod ertoe doet.
DezeDuck%20Massager%202 workshop is gericht op duidelijk spelaanbod. Iets waar je je medespeler echt mee helpt. Je laat de ander namelijk pas stralen als je zelf ook straalt!
In deze workshop leer je daarom zélf heel duidelijk en specifiek te zijn in wat je bedoelt. Wat voel je? Wat denk je? Wat wil je? Waarom? Benoem het direct en expliciet:  Daarmee krijgt de scene diepgang en doel, waardoor het spelen als vanzelf gaat.
De workshop heeft veel verschillende oefeningen (theorie en praktijk) die in tweetallen en voor de groep worden gedaan. Belangrijk onderdeel is mijn befaamde ‘Eendjes-oefening’. Het laatste gedeelte van de workshop is gericht op het toepassen van alle theorie in spannende, de vloer op achtige scenes.
Ik heb deze workshop vaak gegeven met veel positieve reacties: “Wow ik wou dat ik dit al jaren geleden had geleerd. Dit werkt echt!”
(Ik gaf deze workshop bij o.a. Cinco de Mayo, TVA, Placebo en Skil).

– Mime en fysiek

Huis-tuin-en-keuken-mimen.
Bijkoffie-thee-benodigdheden improvisatie wordt veel gemimed. Maar vaak heel basic en vooral onzorgvuldig.
In deze workshop leer je de meest voorkomende impro-handelingen zoals koffie drinken, de deur opendoen, je jas aantrekken… Stap voor stap onthul ik de geheimen van mimen. Je leert waar je op moet letten en dit vervolgens toe te passen. Na deze workshop kun je nooit meer een handeling doen in het dagelijks leven zonder aan mij te denken!
Deze workshop duurt 2,5 uur. Als je kiest voor de extensive workshop van een dag breiden we het mimen uit met andere fysieke stijlen:
beweging, dans, stil spel, groepschoreografie. Ik zit boordevol ideeën! Samen met de groepsleiding kiezen we een mooi programma.
(Deze intensive gaf ik o.a. bij Binnenste Buiten in Nijmegen en op het theatersportweekend).

– Intimiteit op het podium

hetbedinIk speelde de voorstelling ‘Het Bed In’ met Miriam Brouwer waarin we intieme, romantische en sexy scenes speelden. We kwamen erachter hoe belangrijk het is dat je elkaar durft aan te raken. Al is het maar een hand op je wang…. Het haalt veel onnodige spanning bij de spelers weg en voegt de spanning toe waar het hoort: in de scene zelf!

Doel van deze workshop is dat jij en je medespeler comforabel is bij intieme scenes: handen vasthouden, omhelzen en wellicht ook zoenen?
We starten met lichaamshouding: je staat, zit en praat anders met je collega dan met je partner. We onderzoeken de verschillen.
Daarna gaan we zoenen. Ik geef je theatertechnieken en we gaan op onderzoek uit. Belangrijk in deze workshop is het aangeven van grenzen. Het gaat erom dat je deze van elkaar kent en respecteert.  Bovendien zul je merken dat de romantiek veel interessanter is dan het zoenen zelf.

Het wordt dus spannend en leuk. We gaan grappige sexy scenes spelen en praten over fantasieën. De vertrouwensband met je medespelers wordt sterker.
(Deze training gaf ik bij o.a. ‘s Slippertje en Improfessioneel.)

- Solo improvisatie

Eerste stappen in solospel.
PrintIk ben gespecialiseerd in solo-improvisatie. De ultieme vorm van improviseren. In deze workshop zet je de eerste stappen. Ik loods je door de wereld van solo en laat je de vruchten proeven en plukken. Dit is echt een speeltuin van oefeningen. We bekijken mogelijke spelvormen, stijlen en technieken. Je leert je eigen sterke punten kennen en deze vol in te zetten in jouw eigen solo’s. Je oefent veel in duo’s en soms voor de groep. Uiteindelijk krijgt alles meer vorm en ga je werken aan je eigen solo. De training is gericht op short-form, maar ik geef je ook persoonlijke tips om verder mee aan de slag te gaan. Wellicht voor jouw eigen eerste solo-programma.

Ik leerde solo bij de Second City improv-school in Chicago. En ik organiseer met André Besseling al enkele jaren het Remi-festival: Het eerste solo-improvisatie-festival ter wereld waarin we de veelzijdigheid van solo laten zien. Zo is mijn eigen solospel een longform waarin ik een roadmovie op het toneel breng, met veel actie en humor.
Deze workshop is geschikt voor spelers met meer ervaring.
(Ik gaf deze workshop al bij het Remi-festival, waar de deelnemers dezelfde avond al met veel flair op het podium speelden.)

Wie ben ik?

richardroling05Ik ben een docent met een behoorlijke bagage. Zowel professioneel als recreatief speel en train ik.
Ik heb ervaring in veel improgroepen* en ben daardoor thuis in diverse speelstijlen en vormen. Ik speelde op diverse internationale festivals alwaar ik veel kennis heb vergaard. Ook speel ik solo en organiseer ik het solo-improfestival Remi-festival samen met Andre Besseling.
Al deze ervaring wil ik graag delen met enthousiaste groepen die open staan voor experiment, stil durven staan bij nieuwe technieken en niet bang zijn voor zelfreflectie. Dit doe ik allemaal in een prettige mix van hard werken en heel veel lol trappen.

* Ik speel(de) bij o.a. Pluk de dag Rotterdam, De Arrogantjes, Comedy Cowboys, The Big Mo, Remi-festival, Puppet X en ‘Het bed in’
Ik gaf les bij o.a. Placebo, TVA, Pluk de Dag, Moeders Mooiste, ‘t Slippertje, Cinco de Mayo, Impromaniacs, Binnenste Buiten, Improfessioneel etc.